ZNAČAJ BALKONA I LOĐE

ZNAČAJ BALKONA I LOĐE

Balkoni i lođe smatraju se savršenim dodatkom osnovnom životnom prostoru. Naročito su bitni za osobe koje žive u zgradama i predstavljaju im svojevrsno mjesto za odmor, te zbog toga i žele da ulože novac u taj dio prostora. Naročito u urbanom području, balkoni i lođe poveznica su interijera i eksterijera, a njihovim uređenjem dobija se i prostor koji značajno doprinosi kvaliteti stanovanja, pa čak i samoj vrijednosti nekretnine. Praktično, lođa i balkon nam je prostor koji nas spaja sa prirodom u vlastitom domu.
Prvi balkoni pojavljivali su se još u malim italijanskim gradovima, a sastojali su se od malih polica na prozorima, na koje se moglo slobodno izaći i uživati u pogledu. Prvobitno, nisu bili ograđeni. a naknadno su arhitekti osmislili ograđivanje kao bezbjednosnu mjeru. Za balkonske ograde tada su koršćene šipke od kovanog željeza. Današnji izgledi balkona posljedica su mijenjanja stilova u arhitekturi.
Balkon se, zapravo, smatra korisnim dodatkom svih građevina, bilo da su u pitanju porodične kuće ili zgrade.

Iako mnogi ne razlikuju balkon i lođu, postoje razlike u samom dizajnu.
BALKON je konstrukcija fiksirana na bočnoj strani nosivog zida, izvan razvi fasade i otvoren je s tri strane.
LOĐA je, zapravo, soba koja je u planu ograđena zidovima sa tri strane, a sa četvrtom ima ogradu i  dizajnirana je za odmor i zaštitu od sunčeve izolacije.

Lođa je često šira i prostranija od balkona i može se opremiti prema ličnom ukusu. Zbog toga je često i omiljeno mjesto za boravak. Moguće je opremiti i raznim namještajem: ormari, sofe, fotelje, stolovi. Osim toga, u takvoj prostoriji možete stvoriti male cvjetne vrtove i opremiti mini-vrtove. Nerijetko je ostakljena i izolovana, a može imati i različite namjene.

Ako govorimo o uređenju i estetskim vrijednosima, savjetujemo da birate vrtni namještaj, zavjese, prostirke i ukrase koji su izrađeni od prirodnih materijala kao što su drvo, trska, bambus, glina, kamen ili pluto.
Takođe, zelenilo je neizostavno u slučaju da živite u zgradi, bez obzira na dimenzije balkona ili lođe. Uz malo truda i mašte možete stvoriti pravi mali urbani vrt u kojem možete uzgajati ukrasne biljke, ali i povrće i začine. Ukrašavanje balkona biljkama je i funkcionalno jer biljke stvaraju sjenu, te pružaju više privatnosti čime svoj balkon lako možete pretvoriti u intiman kutak.