PLANSKO UREĐENjE PROSTORA

PLANSKO UREĐENjE PROSTORA

Uređenje stana ili kuće , odabir i raspored namještaja, najveći su zadatak nakon kupovine nekretnine. Bilo da tek uređujete prazan stan ili preuređujete prostor i kupujete samo neke komade namještaja, pažnju trebate usmjeriti na iskorišćenost postojećeg prostora. Razvijen lični stil ne treba da bude potisnut ni u malim prostorijama, ukoliko na najbolji mogući način iskoristite svoj prostor. Ključ je svakako u minimalizmu. Tako ćete izraziti i lični ukus , ali ispuniti i kriterijume gostiju.
Stanovi male kvadrature samim tim mogu da izgledaju mnogo prostranije ukoliko pravilno odaberete funkcionalan namještaj, koji šteti prostor i ukoliko kvalitetno osmislite organizaciju svakog komada. Samom činjenicom da imate na raspolaganju manje prostora, eliminišete i nepotrebne stvari. Tim se trebate voditi čak i u većim prostorima, jer ulaganje u kvalitetan i funkcionalan namještaj se isplati komforom.

U manjim stanovima sa neutralnim bojama možete postići skladnost i dodati nekoliko detalja u bojama koje bi razvedrile prostor. Čak i tamnije boje, ukoliko su i dalje u domenu neutralnih, mogu da vam pomognu u stvaranju elegantnog stila. Takođe, za manje prostorije najbolje je da boja zidova i boja namještaja ne bude u kontrastu, nego da je uskladite. Tako se stiče i utisak veće prostranosti. Ipak, ono što važi za dimenzije namještaja, ne važi apsolutno i kada je riječ o umjetnosti. Veće dimenzije uramljenih slika ili fotografija daće novu neočekivanu dimenziju.

Na primjerima uređenja naših stanova vidite da je svaki komad namještaja pažljivo biran. Takođe, pažnja je poklonjena i sveukpnom usklađivanju boja. Ukrase i detalje u malim prostorima svedite na minimum i uskladite sa kompletnim uređenjem.