VANjSKO UREĐENJE OBJEKTA

VANjSKO UREĐENJE OBJEKTA

Uređenje prostora, kako unutrašnjeg, tako i vanjskog, veoma je bitno, jer obezbjeđuje komforan život.  Ipak, bilo da govorimo o kući ili stambeno-poslovnom objektu, nemoguće je odvojiti eksterijer od interijera (unutrašnjeg uređenja prostora), jer su međusobno veoma povezani, te oba uređenja utiču jedan na drugi. Tako određena, osmišljena spoljašnjost građevine utiče na njenu unutrašnjost, jer svojim izgledom definiše svrhu prostorija objekta. Osim toga. eksterijer je povezan i sa čitavom okolinom, kao i strukturom okoline u kojoj građevina nastaje, jer je spoljašnji dio građevine i okoline najvidljiviji. Ukoliko estetski ne postoji sinergija eksterijera sa ostalim građevinama i kompletnim spoljašnjim prostorom, on može narušavati kompletnu estetsku harmoniju.
Imajući u vidu te činjenice, već pri samoj pomisli na gradnju, važno je obratiti pažnju na lokaciju zgrade, potom o njenom vanjskom izgledu i konceptu vanjskog prostora, kao i osiguravanju higijensko-tehničkih zahtjeva. Sve to nalazi se i u kontekstu dizajna, jer je riječ o oblikovanju vanjskog prostora – dizajnu eksterijera.
Reprezentativni prostor koji spaja potrebe, vizije i želje može se postići redovnim i planskim održavanjem prostora.
Grand Trade centar, jedan je od najvećih stambeno-poslovnih kompleksa koji se gradi u Bosni i Hercegovini i regionu. Smješten je u najužem jezgru grada Banjaluka u neposrednoj blizini republičkih, administrativnih i kulturnih institucija. Grandiozni građevinski poduhvat, bruto površine nadzemnog dijela kompleksa od 132. 000 kvadratnih metara, shvakako podrazumijeva i plansko osmišljavanje sveukupnog uređenja prostora.

Pri gradnji Grand Trade centra u obzir su uzete i potrebe za obezbjeđivanjem što više zelenila u gradu Banjaluka, ali i komfora za posjetioce kompleksa, zaposlene i stanare.
Osmišljen kao futuristički centar, po ugledu na brojne druge zemlje, u samo uređenje vanjskog prostora između poslovnih i stambenih objekata inkorporirani su trgovi koji su zelene oaze, pune žardinjera i klupa za odmor, kao i prilagođenom osvjetljenošću eksterijera. Sveukupno uređenje daje mogućnost za odmor i udobnost  u samom centru grada.

Ovakav moderan pristup arhitekture, daje građevinama jedinstven i ugodan izgled. Danas se takva ideja u brojnim zemljama razvija i u bioklimatsku arhitekturu, gdje su vidljive građevine  prekrivene travom i biljkama.

.